Najčešće postavljena pitanja

Turbopunjač predstavlja sistem sastavljen iz dva dijela, turbine i kompresora. Radi po principu pumpe za vazduh koja koristeći energiju izduvnim gasova motoru omogućava efikasnije sagorijevanje goriva. Time se povećava snaga motora, a smanjuje sveukupna potrošnja goriva i emisija izduvnih gasova.

Motori sa turbopunjačem udvostručuju snagu motora što omogućava bržu reakciju vozila. Zbog korišćenja energije izduvnih gasova, smanjuju i potrošnju goriva. Takođe, motori sa turbopunjačima su manje zapremine od konvencionalnih motora iste snage te je za njihovu ugradnju potrebno manje prostora u samom vozilu. Njihova veličina utiče i na zvuk, te su motori sa turbopunjačima značajno tiši. Kako rade po principu ubacivanja više vazduha u motor, sagorijevanje goriva je efikasnije, što za krajnji ishod donosi smanjenje CO2 u izduvnim gasovima.

Do kvara turbopunjača može doći iz više razloga. Iz našeg iskustva, neki od najčešćih uzroka su ulazak stranog tijela u kompresorsku ili turbinsku stranu turbopunjača, visoka temperatura izduvnih gasova, dijelimična ili potpuna zapušenost izduvnog sistema ili katalizatora, pritisak ulja u karteru motora, nerednovno mijenjanje ulja, kao i broj obrtaja rotora koji je iznad dozvoljene granice. Više o uzrocima i potencijalnim problemima koji mogu nastati možete pročitati ovdje.

Ukoliko primjetite da motor radi slabijim kapacitetom odnosno da slabije „vuče“ ili da iz auspuha izlazi jači dim bijele, crne ili plavičaste boje, kvar je najverovatnije nastao u samom turbokompresoru. Kvar se takođe može manifestovati i kroz jači zvuk koji dolazi iz turbokompresora. Preporuka je da čim primetite neku od ovih promijena, auto odmah vozite u servis kako bi se uradila kompletna dijagnostika i nastali kvar otklonio prije nego li prouzrokuje dodatne kvarove na samom motoru. Dođite na pregled turbine ili nas kontaktirajte putem telefona 061-090-888 ili putem eMail-a turboteamdoo@gmail.com .

Istina je da u velikoj mjeri možete uticati na kvalitet rada turbokompresora i preduhitriti brojne kvarove koji nastaju uslijed neodgovarajuće brige. Redovni servisi i kontrola motora, kao i kvalitet ulja koja se koriste za podmazivanje motora i turbokompresora i njihovo redovno mijenjanje značajno mogu produžiti vijek trajanja turbokompresora.

Vrijeme popravke zavisi od težine nastalog kvara, a kreće se od 2-3 sata pa naviše. Nakon dijagnostike turbokompresora biće vam saopšteno vrijeme potrebno za njegovu popravku ili zamjenu.

Radi efikasnijeg i bržeg riješavanja nastalog problema, neophodno je najavljivanje turbo servisa najmanje dan ranije. Možete nas pozvati telefonom na 061-090-888 ili nam pisati na eMail turboteamdoo@gmail.com .

Javite nam se. Tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja i riješimo potencijalne nedoumice. Možete nas pozvati telefonom na 061-090-888, pisati nam na eMail turboteamdoo@gmail.com ili nas posjetiti na adresi Klokotnica bb, Doboj Istok.